Hoppa till innehåll

 • Logga in via Facebook Logga in via Twitter Logga in via Windows Live Log In with LinkedIn Log In with Google      Logga in   
 • Registrera dig nu!

Cutover eller hybrid?


Den här tråden har blivit arkiverad. Det betyder att du inte kan skriva något inlägg i tråden.
8 svar i denna tråden

#1 KalleL

KalleL

 • 608 inlägg

Skriven 25 May 2012 - 17:13

Hur gör ni när ni hjälper kunder från egen Exchange till Office 365, cutover eller hybrid?

Jag har naturligtvis massor av åsikter i frågan, men pejlar lite nivån på diskussionen innan jag postar mina åsikter... :)

#2 direktörn

direktörn

 • 4847 inlägg

Skriven 25 May 2012 - 20:56

Har inte gjort någon själv, men varit med i ett par förstudier. Jag har alltid hamnat i en hybridlösning som förslag då det alltid varit omöjligt att hantera en cutoff pga tiden. Även om man beslutar det så måste man ju välja vart MX ska peka och vilken organisation som ska vidarebefodra mail till vilken. Några kunder har kört 2007 också vilket komplicerat saker.
// Anders

#3 UandI

UandI

 • 101 inlägg

Skriven 28 May 2012 - 10:48

En cutover går ju att "förbereda" genom att starta migreringen via migreringsverktygen på O365. Data kopieras över och hålls synkad var 24 h tills dess att man är redo att göra cutover.

Men då behöver man ju peka om MX och konfa om alla datorer + telefoner att gå mot O365 i en big bang. Och det är här jag ser utmaningen. Dock, om man kan få detta hanerbart så är denna metod klart enklast.

Ett problem som kan ställa till det är när man har kvar sin on-premise Exchange och Outlook vill använda Autodiscover via SCP i AD:et för att att hitta sin Exchange. Beroende på hur man har det uppsatt så får man då (förutom att ändra sina autodiscover-record i DNS) välja ett av följande alternativ:
 • Göra om alla användare till Mail Enabled Users (dvs koppla bort mailboxen)
 • Köra Set-ClientAccessServer -Identity "SERVERNAME" -AutoDiscoverServiceInternalUri $NULL
 • via registry-hack på alla klienter slå av användandet av SCP vid Autodiscover

Om man inte vill köra Cutover så kan ju en Staged Migration vara ett alternativ. Se http://help.outlook....0/ff959224.aspx
Med en staged kan vi flytta några användare i taget. Nackdelen som jag ser det är ökad komplexitet med bl. a. mailrouting och att jag inte riktigt har förstått hur Autodiscover funkar under tiden det finns mailboxar både lokalt och i O365. Dessutom så pekas mailen om FÖRE flytten av maildatat, vilket gör att användarna börjar med tomma boxar i O365 och deras gamla mail kommer in allt eftersom datat kopieras över.

För att köra Staged behöver man sätta upp Directiy Sync först, funkar inte mot P-planer och du får INTE köra Exchange 2010

För att kör Hybrid så behövs både Directoy Sync och Federation och en server med Exchange 2010. Har inte tittat jättemycket på detta, men jag har inte sett någon guide för hur man, efter att ha flyttat alla mailboxar, "kopplar loss" O365 från den interna miljön och avveklar den interna Exchange-lösningen.

Så min personliga prioritetslista ser ut som följer (när vi pratar om normala svenska företag i storleken 10-250 personer och med egen Exchange)
 • Cutover
 • Staged
 • Hybrid
/Ulrik

#4 KalleL

KalleL

 • 608 inlägg

Skriven 30 May 2012 - 14:55

Kul att den enda som har något är komma med är kollegan som sitter på andra sidan skrivbordet (de få gånger vi samtidigt är inne på kontoret vill säga). Är det ingen som har gjort några migreringar till Office 365 där en Exchange har varit inblandad? Jag hade hoppats herr Husman skulle blanda sig i diskussionen... :)

Mina erfarenheter är:

Gör du en cutover eller staged migration så får du stöd med MX-pekningen (det forwardas mail fram och tillbaka), MEN du får problem med autodiscover och måste hantera det.

Gör du en hybrid deployment är autodiscover inte ett problem, mailflödet funkar, MEN det finns inga guidelines hur du sen avvecklar din lokala Exchange. Du skall "consult a Microsoft solution specialist" eller vad det nog stod i dokumenten hos MS.

Ingen lösning är direkt mysig, visst kan jag hantera båda alternativen. Jag vill ju ta fram en standardiserad projektmodell, fast hade det funnits en sådan kanske det hade stått i dokumentationen redan idag... :)

För att sammafatta: Det finns ingen bästa väg? Jag hatar när man kommer till det svaret igen, vilken kund vill höra "Det beror på..."

Redigerat av KalleL, 30 May 2012 - 14:57.


#5 iTommyClarke

iTommyClarke

 • 97 inlägg

Skriven 30 July 2012 - 20:13

Jag rekommenderar starkt Cutover eller staged framför Hybrid.
Även i stora lösningar med tusentals lådor så kan jag rekommendera det.

Detta pga att hybrid är väldigt komplext än sålänge. Att sätta upp det i labb går hur enkelt som helst men när man kommer ut till kunder så är det aldrig som i sitt lilla labb med en domän.

Men sen finns det vissa fördelar med hybrid som gör att det är den enda lösningen och då är det absolut den vägen man skall gå.
det jag försöker säga är att den gamla regeln keep it simple kan appliceras här med gott resultat :D
//Tommy Clarke
Altitude 365
Blog - www.altitude365.com/blog

#6 direktörn

direktörn

 • 4847 inlägg

Skriven 12 August 2012 - 15:48

Jag har inte satt upp hybrid men att det är speciellt komplex har jag inte alls fått bilden av. Det som kan strula mest är väl Dirsync verktyget och det behöver du ju oavsett..

Att migrera "tusentals" mailboxar med en cutover är ju inte speciellt smart, om du nu inte använder tredjepartsprogram för att köra inkrementell kopiering av data, vilket du såklart måste göra då det kommer ta flera veckor att kopiera data från "tusentals" mailboxar.

Har Tommy gjort någon migrering, alltid intressant att höra andras erfarenheter.
// Anders

#7 iTommyClarke

iTommyClarke

 • 97 inlägg

Skriven 14 August 2012 - 23:17

Okej allt är inte svart eller vitt. Den stora skillnaden mellan en staged eller hybrid är ju att via hybriden så blir det ingen mailbox resync eftersom profilen är intakt och det blir potentiellt sätt lite enklare för användarna. Men här börjar vi komma in i gråzonen, för ofta när man har "tusentals" mbs så har man troligtvis flera domäner, och här börjar komplexiteten tippa in. Men ibland när man är stor och kommer från 2003 så har man ganska tighta quotes ner till 150 mb har jag sett och då kanske en staged inte är dåligt (men "tusentals" gånger 150mb är ganska mycket data det med). Det är iaf väldigt grått med vad man skall välja tycker jag. Och jag kan tillägga att jag pratar med erfarenhet från ett flertal migreringar och efter att hållit ett antal labbar/kurser kring Office 365. Mitt bästa tips är dock som alltid "Keep it simple"
//Tommy Clarke
Altitude 365
Blog - www.altitude365.com/blog

#8 spectre

spectre

 • 52 inlägg

Skriven 24 September 2012 - 06:22

När jag migrerade en kund med 20 users på P planen från en on-premise exchange så la jag upp externa kontakter på gamla servern mot @kund.onmicrosoft.com adresserna i Office365 samt en distributionslista med varje användare med en externa kontakt i som pekade på en extra adress per användare med alternativ domän på gamla servern (temp.kunddomän.se). På så sätt kunde jag lugnt och stilla migrera en 1-2 användare per dag utan att dom märkte att dom var i olika organisationer, trots att det saknades synk. Autodiscovery löste jag ju genom att jag använda onmicrosoft-domänen som inloggning under migreringen och sedan bytta inloggningsdomän på den användaren direkt efter. Anledningen till att migreringen tog så pass lång tid berodde på att alla hade blackberrys också och det var ett helvete att konfa om dom där jävla skittelefonerna, men det är en helt annan historia. Räknar man bort telefoneländet så var det 15-20 minuters hands on per användare som jag gjorde via LogMeIn.

#9 bader

bader

 • 108 inlägg

Skriven 15 October 2012 - 19:51

Det var väldigt intressant att läsa era åsikter.

Sitter precis och sliter mitt hår i samband med uppgradering av våran sbs2008 och funderar på vilken som är bästa angreppsvinkeln.
Vi vill prova på 365 men samtidigt inte förlora know how om Exchange server lösningar som konsulter.

Har klurat ut att en hybridlösning skulle sitta bra där man kan ha både och.

Att hybridlösningen är enkel skulle jag väl inte vilja säga. Den ger säkert mening i efterhand, men vägen dit känns mest som ett hopplock med en massa trix och mix.